Doprava pri nákupe nad 48 € zadarmo.
Recepty do každej kuchyne

Recepty do každej kuchyne

Z kuchyne

Pripravili sme tri vegánske recepty, ktoré obohatia vaše denné menu. Nedali by ste si lievance, indické curry či krémovú tekvicovú polievku?

Nie je nič lepšie, ako si po týždni plnom „takeout-ov“ uvariť domáce jedlo zo zdravých a chutných surovín. Na raňajky čerstvé lievance, na obed vás zasýti indické curry s ryžou a večer pohladí na duši tekvicová polievka s chrumkavým chlebom. 

Teraz už si len ku kuchteniu urobiť príjemnú atmosféru, uviazať zásteru okolo pásu a ide sa na to!

Lievance s arašidovo-kokosovou polevou

  • 15 minút
  • vegánske
  • bezlepkové
  • 6 väčších lievancov (2 porcie)

Ingrediencie

Cesto:

  • 1 hrnček bezlepkovej múky
  • 1,5 hrnčeku rastlinného mlieka
  • 1 zrelý banán
  • 1 lyžička kokosového oleja

Poleva:

  • 1/2 hrnčeku kokosového mlieka v konzerve
  • 1/2 lyžičky maca prášku (nie je nutné)
  • 2 lyžičky arašidového masla
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 2 lyžice javorového sirupu 

Postup:

Olúpaný banán roztláčame vidličkou do tej doby, dokiaľ nám nevznikne takmer tekutá hmota. Pridáme múku s mliekom a všetko premiešame. Na horúcu panvicu pridáme trochu kokosového oleja a postupne lejeme cesto v tvare lievancov na panvicu. Lievance strážime, než uvidíme krásnu zlatistú farbu.

Medzitým, čo sa nám lievance vyprážajú si vytvoríme polevu. Tú urobíme tak, že všetky ingrediencie vložíme do mixéru a rozmixujeme, dokým nebudú dokonale pekne prepojené. Druhou možnosťou, kedy vznikne poleva trochu hustejšia a krémovejšia je urobiť polevu v malej rajnici. Opäť všetko spolu zmiešame a zľahka povaríme, dokým nám poleva nezhustne. 

Lievance polejte polevou a dochuťte ovocím, ktoré máte radi. 

Červené curry s ryžou

  • 20 minút
  • vegánske
  • bezlepkové

Ingrediencie

  • 2 stredne veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g cíceru
  • 200 g hrášku
  • 1/2 stredne veľkého batátu
  • 400 ml kokosového mlieka
  • hrsť čerstvého špenátu
  • 3 lyžičky červenej curry pasty
  • 1/2 lyžičky chilli
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • štipka škorice
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1,5 hrnčeku ryže

Postup:

Cibuľu s cesnakom nakrájame nadrobno a osmažíme v hrnci. Až cibuľa získa zlatistú farbu, pridáme curry pastu a postupne všetky korenia, chilli, zázvor, škoricu, soľ a dve lyžice vody. Všetko spolu premiešame a medzitým, čo sa nám postupne spoja chute korenia si nakrájame batáty. Tie spoločne s hráškom a cícerom hodíme do hrnca. Zmes zalejeme kokosovým mliekom a jedným hrnčekom vody. Prikryjeme pokrievkou a necháme povariť na miernom ohni. 

Behom toho, čo sa nám curry varí, si dáme variť ryžu. Základným pravidlom, aby sa nám ryža nepripálila a zároveň sa z nej nemusela zlievať voda, je dávať do hrnca ryžu s vodou v pomere 1:2 (na hrnček ryže, dva hrnčeky vody). Pridáme lyžičku soli a necháme variť na strednom ohni. 

Na poslednú chvíľu hodíme do hrnca hrsť špenátu a necháme ho zmäknúť. Až bude ryža uvarená, môžeme vypnúť curry a podávať. Dochutíme citrónom, alebo posypeme semiačkami.

Tekvicová polievka

  • 35 minút
  • vegánska
  • bezlepková

Ingrediencie

Polievka

  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredná Hokkaido tekvica
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • štipka chilli
  • 2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky ml. čierneho korenia
  • 400 ml (1,5 hrnčeku) vody

Opečený chlieb

  • akýkoľvek chlieb, kľudne starší (my sme použili bezlepkový cereálny chlieb)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého cesnaku
  • olivový olej

Postup:

Najprv si ošúpeme tekvicu, ktorú spolu s cibuľou nakrájame na väčšie kúsky. Všetko, spolu s ošúpanými strúčikmi cesnaku vložíme do hrnca s vodou a povaríme dokým tekvica nebude mäkká. Uvarenú zmes i s vodou nalejeme do mixéru. Pridáme všetky korenia a rozmixujeme do krémovej konzistencie. 

Takmer hotovú polievku nalejeme späť do hrnca, pridáme kokosové mlieko a zhruba hrnček vody. Povaríme na miernom ohni. Medzitým si nakrájame chlieb a hodíme ho na rozohriatu panvicu spoločne s olivovým olejom a korením. Smažíme, dokým nebude chlieb chrumkavý. 

Polievku odoberieme z platne a podávame s čerstvo opečenými chlebovými krekrami. 

Dúfame, že si recepty užijete tak ako my. Prajeme dobrú chuť!

Naposledy přidané

Nahoru